Lees alles over De Nalatenschap, Uitgebroken, Nick en oom Frans en andere boeken van Theo-Henk Streng

Over Theo-Henk Streng

Mijn naam is Theo-Henk Streng. Ik ben op 18 mei 1986 geboren. Hoewel ik vroeger een bloedhekel had aan school, ben ik afgestudeerd als leerkracht en sta ik dus voor de klas. Daarnaast werk ik freelance als tekstschrijver voor verschillende opdrachtgevers.

Schoolkranten
Ik ben begonnen met schrijven toen ik het nog niet eens kon, dat was in de kleuterklas. Toen verzon ik verhalen die ik voor een groot deel tekende en verder ‘schreef’ met allerlei rare tekentjes die alleen ik begreep. Op de basisschool ben ik daarmee doorgegaan en op de middelbare school (ik heb twee jaar vbo-mavo en twee jaar mavo gedaan, dat is nu het vmbo) heb ik in iedere schoolkrant een verhaaltje geschreven. Vooral horror was dat, want dat vond ik toen erg leuk (en nu nog steeds, overigens).


WriteNow! en Halte 14
Aan WriteNow! heb ik twee keer meegedaan. In 2004 namelijk ook al. Toen heb ik een eervolle vermelding gekregen voor een verhaal over kannibalen, met de nogal complexe titel De verwerking van de vermissing. Een jaar later – in 2005 – won ik wel. Eerst de voorronde in Utrecht met Vogeltjes sarren, een verhaal over een grote, gevaarlijke vogel. Daarna in de finale met een verhaal over duiven, namelijk Halte 14 en de duiven. Sindsdien heb ik onder andere een verhaal geschreven voor de Kunstroute van Festival Mooie Woorden in Utrecht, opgetreden in De Rode Hoed en de Rotterdamse Schouwburg.

De Nalatenschap
Mijn debuut – eerste boek dat iemand publiceert – is de Nalatenschap. Ik ben daaraan in 2004 begonnen en oorspronkelijk speelde het zich af in de omgeving van Palermo, op Sicilië. Daar ben ik een week geweest (zie bovenstaande foto). Na WriteNow! ben ik dat verhaal aan gaan passen en heb ik het ‘verhuisd’ naar het alledaagse Amsterdam. Dit heb ik gedaan omdat ik vind dat het verhaal daar ook zeer goed op zijn plaats is en de onderwereld bovendien een actueel thema is. In totaal heb ik de Nalatenschap maar liefst TIEN(!) keer opnieuw geschreven, voor het bij uitgeverij Holland werd uitgegeven. En gelukkig vind ik dat het al die keren steeds beter is geworden.

Uitgebroken
Na ‘De Nalatenschap’ schreef ik opnieuw een verhaal over een jongen die met de Amsterdamse onderwereld in aanraking komt. Ik deed er best lang over, want het verhaal kent – net als ‘De Nalatenschap’ – meerdere versies.
Ik vroeg me af hoe het voor een jongen van een jaar of vijftien zou zijn als een van je ouders in de gevangenis zit. Zo werd het idee voor Uitgebroken geboren. Een moeder die in de gevangenis zit voor drugssmokkel. Dat is nogal wat! En zeker als ze dan ook nog eens ontsnapt… ‘Uitgebroken’ is geschreven in dezelfde sfeer als ‘De Nalatenschap’, maar dan met een andere invalshoek en een nieuw verhaal.

Vlaamse Filmpjes
Na de Nalatenschap is in april 2008 mijn eerste Vlaams Filmpje verschenen in België. De Vlaamse Filmpjes zijn boekjes voor basisscholen die eens in de twee weken worden uitgegeven. Het eerste verhaal dat ik geschreven heb heet ‘Een vrouw op de achterbank’ en gaat over het duo Nick en zijn domme, wannabe crimineel oom Frans. Het is me erg goed bevallen om over dit tweetal te schrijven, vandaar dat er nog drie boekjes van hen zijn verschenen.

Lesmethoden
Behalve creatief schrijven houd ik me ook bezig met het schrijven van lesmethoden. Soms in samenwerking met andere schrijvers en soms alleen. Zo heb ik onder meer meegewerkt aan een methode Ontwikkelingspsychologie, Taalontwikkeling en Taalstimulering en Groepsdynamica.

Naast het schrijven
Mijn favoriete auteur is al jaren Anthony Horowitz, maar ik lees ook graag (helaas veel te weinig) andere jeugdboeken. Die vind ik nu eenmaal leuker dan boeken voor volwassenen, die vind ik veel te dik en langdradig – al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Verder is één van mijn favoriete films Scarface en mijn favoriete televisieserie La Piovra, hier in Nederland vertaald naar Octopus, een serie over de maffia in Italië en op Sicilië. In mijn vrije tijd houd ik ook van sporten. Meestal ga ik dan ’s avonds naar de sportschool, maar als het even kan speel ik ook graag tennis.

Vragen?
Dan mag je me altijd mailen, via dit adres!